12. sept 2006

HDTV ja HDV


Eespool oli juttu sellest, et kõrglahutusega televisiooni leviku ja edu saab tagada vaid selle sisu ehk programm, mida HDTV vahendusel edastatakse. 22. mail 2006 käivitas Suurbriannia bSkyb HD paketi, milles seitse HD kanalit, lisaks on ilma abonemendita võimalik vaadata BBC HD testkanalit. Alguse kohta pole paha? Siiski on HD-kanalite värske vaatajaskonna seast kostnud nurinat, et programm on väga piiratud. Tõepoolest, näiteks Discovery HD edastab ööpäevas alla kümne saate, mida pidevalt korratakse, ka näidatavate filmide hulk on esialgu üsnagi piiratud. Seda kõike seetõttu, et HD formaadis salvestatud toodangut ei ole veel piisavalt palju. Kinofilmide kõrglahutusega edastamine ei tohiks iseenesest probeem olla: on ju 35mm film, millele Hollywoodis seni enamik toodangut filmitakse, umbkaudse resolutsiooniga 4000x3000, mis analoogfilmi omadusi arvesse võttes teeb välja umbes sama, mis kõrglahutusega digipilt. Iseküsimus muidugi, kas tõstatub sama probleem, mis värvitelevisiooni tulekul mustvalge asemele: lavadekoratsioonid ja eriefektid peavad olema enam viimistletud, kuna vaataja näeb pisimaidki detaile väga selgelt.

BBC on teatanud, et kavandab kogu oma toodangu kõrglahutuse standarditega vastavusse viimist aastaks 2010. See tähendab, et kogu materjal salvestataks HD-kaameratega.

Ka tarbijatel on võimalus kõrglahutusega videot (High Definition Video, edaspidi HDV) vastava videokaamera abil salvestada. HDV töötas välja JVC, esimene kaamera (GR-HD1) jõudis turule 1. jaanuaril 2003 ja salvestas videot resolutsiooniga 720i. Teine HDV kaamera, Sony HDR-FX1 saabus turule septembris 2004. HDR-FX1 resolutsioon on 1440x1080. Mõlemad kaamerad ja ka mõned järgmised mudelid (nt Sony HDR-HC1 ja selle järeltulija HDR-HC3) salvestavad kõrglahutusega videot kümnendivanusele MiniDV kassetile, tehes samas kõrglahutusega video ka tavatarbijale taskukohasemaks. 2005. aastal tutvustas HDV kaamerat ka Canon, tuues turule professionaalidele mõeldud mudeli XL-H1. Panasonic otsustas minna oma teed ja tegi katseid standardiga DVCPRO-HD.

Kassettide kerimine on digitaalajastul muidugi pisut kummaline, ilmselt seetõttu teatasid Sony ja Panasonic 2006 uue standardi AVCHD (Advanced Video Codec Compression) väljatöötamisest. Kasutades pakkimismeetodit MPEG-4 AVC (H.264) on võimalik salvestada kõrglahutusega videot ka 8 cm DVDle ja sisseehitatud kõvakettale, sest just need salvestusviisid on viimase aja tavakaamerates väga populaarseks osutunud. Oktoobriks 2006 on Sony kavandanud esimese DVDle salvestava (HDR-UX1) ja 30 GB kõvakettaga (HDR-SR1) 1080i HDV-videokaamera turuletoomise. Ka JVC on teatanud, et toob 2007 turule tavatarbijale suunatud HDV-kaamera, millel sisseehitatud kõvaketas ja eraldusvõime 1080p.

Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker