17. sept 2006

HD DVD ja Blu-ray

Kuhu siis kõrglahutusega videot salvestada? Eks ikka laserplaadile. Kuid tavapärane DVD-tehnoloogia, mis tänaseks juba üheksa-aastane, selleks ei sobi, sest esiteks võimaldab andmeedastust vaid kuni 11 Mbit/s (HD DVD ja Blu-ray mõlemad 36 Mbit/s), teiseks mahutab üksnes kuni 8,5 GB andmeid, samas kui HD DVD mahutab 15-90 GB ja Blu-ray 25-100 GB, sõltuvalt kihtide ja kasutatavate poolte arvust, kolmandaks toetab DVD vaid tavavideot eraldusvõimega kuni 720x576 pikslit. MPEG-2 kõrval võimaldavad uued tehnoloogiad ka värskema ja tõhusama H.264 MPEG-4 AVC pakkimismeetodi kasutamist. Lisaks on uute formaatide puhul tagatud kõrgem andmete turvalisus ja kadudeta helivormingute (DTS HD, Dolby TrueHD) kasutamise võimalus.


DVD foorum nimetas 2003. aastal DVD-tehnoloogia järeltulijaks Toshiba arendatud Advanced Optical Disc'i, andes sellele nimeks HD DVD. Toshiba taga seisavad selle formaadi arendamisel näiteks NEC, Microsoft, Sanyo, HP ja Intel.

Sony ja Philips, olles ilmselt frustreeritud eelmises, kompromissina DVD kasutuselevõtuga lõppenud formaadisõjas vastaspoolega kokkuleppele minemisest, töötasid juba aegsasti järgmise põlvkonna tehnoloogia kallal. Tulemuseks oli Blu-ray Disc. BD toetamisest on teatanud veel Matsuhita (Panasonic), Pioneer, Hitachi, Dell, Thompson, LG, TDK, Samsung, Apple ja mitmed teised.


Tegelikult kasutatakse mõlemal plaadil sinist laserit. Lühem lainepikkus (405 nm) tagab optilisele kettale suurema andmemahu salvestamise. Võrdluseks, CD puhul kasutatakse infrapunalaserit (lainepikkus 780 nm), DVD puhul punast laserit (650 nm). HD DVD ja BD erinevus seisneb peamiselt andmesalvestusradade laiuses ja plaadi pinnakihi paksuses. HD DVD kasutab DVDga sama pinnakihi paksust 0,6 mm, BD aga palju vähem: 0,1 mm, et laser tuleks toime andmete lugemisega kitsamast avast. Selle tulemusena ongi BD mahutavus suurem, kuid tootmine (loe: hind) kallim.

50 GB plaadile on võimalik salvestada umbkaudu 9 tundi kõrglahutusega videot. HD DVD teoreetiline piir on juba 60 GB, samas BD puhul väidetakse, et olemas on 100 GB prototüüp ning saavutatav on ka 200 GB.

Ka Hollywoodi filmitootjad on sarnaselt tehnoloogiakorporatsioonidele lõhenenud. Nt Universal toetab hetkel vaid HD DVDd ja 20th Century Fox vaid BDd, mis tähendab, et ühe filme pole mõtet teises formaadis plaatidele oodata. Siiski on sõlmitud lepinguid, et edastada filme mõlemas formaadis (sh Warner, Walt Disney, Paramount, Buena Vista).

Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker