17. juuni 2007

Kõrglahutusega ruumiline heli?

Ükspäev pimenevas saalis istudes ja algavat filmi oodates tabasin end mõttelt, et kino on õigupoolest ajast ja arust nähtus, mis pole suutnud tehnoloogia arenguga vääriliselt kaasas käia. Nii pilt kui heli jäävad märkimisväärselt alla sellele, mis kopsakama eelarvega kinofänn endale juba täna koju üles seada võib. Näiteks täiskõrglahutusega (Full HD) projektor, mis näitab Blu-ray või HD DVD filme 1080p eraldusvõimega ja kodukinovõimendi, mis dekodeerib kadudeta helivorminguid, teeb Coca-Cola Plazale pika puuga ära.

On hästi teada, et pilt ja heli peavad omavahel vastavuses olema, sest muidu tekib inimese teadvuses vastuolu ja tajutav mõjub ebaloomulikuna. Kuna uued laserplaadid HD DVD ja Blu-ray mahutavad mitmeid kordi rohkem andmeid, siis võib sinna vabalt salvestada ka stuudiokvaliteediga heli, mida pole vaja tihendada. Seetõttu on lisaks DVD pealt tuntud formaatidele Dolby Digital ja DTS kasutusel ka Dolby Digital Plus, DTS HD (High Resolution), Dolby True HD ja DTS HD Master Audio. Hüpe kvaliteedis on siiski erinev: näiteks Dolby Digital Plus on ainult natuke parem kui Dolby Digital. Kuid Dolby True HD on tavalise DVD heliga võrreldes nagu öö ja päev: audio detailsus, dünaamika, jõulisus ja reaalsus ajavad juuksekarvad püsti. Tippkvaliteet peaks olema DTS HD Master Audio, mille andmeedastuse maht sekundis on ca 50 korda suurem tavalisele DVDle salvestatud Dolby Digitalist, kuna tegemist on sama heliga, mida stuudios kokku miksitakse. Kahjuks puuduvad seni dekoodrid selliselt tihendatud heli kuulamiseks. Seetõttu on mõned stuudiod uutele Blu-ray ja HD DVD filmidele lisanud üldse tihendamata PCM audio.

Kodukinovõimendid, mis uusi koodekeid toetavad, on alles turule saabumas. Juunis peaks müüki tulema Onkyo TX-SR605, mis dekodeerib nii Dolby True HD kui DTS HD Master Audio heli. Juulis lisandub Pioneeri mudel VSX-LX50 ja sügisel on oodata ka uut Denoni seeriat. Põhjus, miks sellised kodukinovõimendid alles nüüd müüki tulevad, peitub eeskätt selles, et nii mahukat andmeedastust ühest seadmest teise võimaldab ainult kõrglahutusega multimeedialiidese HDMI versioon 1.3, mida varem turul polnud (esimene seade HDMI versiooniga 1.3 on Playstation 3).

Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker