20. juuni 2007

HDTV - mida teavad sellest tehnikapoodide müüjad?

Kui lugeda kõlavaid artikleid HDTV kohta, mida võib leida nii tehnikaajakirjadest kui vastavatelt saitidelt Intenetis, siis jääb mulje, et pole kahtlustki pildi sellises kvaliteedis, pärast mille nägemist ei taha keegi enam tavatelevisiooni vaadata.

No väga kena. Kõrglahutusvalmidusega (HD Ready) on suurem osa täna Euroopas müüdavatest LCD- ja plasmateleritest. Võiks eeldada, et ka elektroonikakaupmehed üritavad ideed HD-kvaliteedist tarbijatele maha müüa ja parim viis selleks on loomulikult taolist pilti demonstreerida. Kahjuks ei ole mul seni õnnestunud näha mitte ühtegi täiskõrglahutusega telerit, mis poesaalis laiutaks ja ühtlasi näitaks 1920x1080p pilti mõnest müüdavast HD-mängijast. Küll aga olen ma näinud muid huvitavaid lahendusi. Tavaline on näidata tavalist telepilti, mille all ja ülal on toredad mustad triibud. Sama tavaline on näidata pilti DVD-mängijast, mis tuleb odava kaabliga ja venitatakse siis üle ekraani laiaks. Vahva. Vähemalt saavad potentsiaalsed kliendid kahte miljonit pikslit selgelt oma silmaga näha. Targemad müüjad näitavad HD-teleritest aga Astra kõrglahutusega demokanalit. Väga hea, kuid kahjuks jõuab see telerisse sajameetrise koaksiaalkaabliga, mistõttu 1080 pildireast saab tavaline PAL-signaal oma 480 või mitme iganes reaga. Ilmselt ei koolitata müüjaid uute tehniliste lahenduste osas ja kui endal asja vastu huvi ei ole, siis ei oskagi tarbijat aidata. Teisest küljest, eks lollile tarbijale ole lihtsam kallist kraami sokutada, öeldes, et see uus on kõige parem.

Seetõttu olin meeldivalt üllatunud, astudes sisse ühte toredasse poodi Amsterdamis (ülemisel fotol), kus müüakse filme ja suure saali taganurgas oli sisse seatud lausa eraldi riiul verivärskete Blu-ray ja HD DVD filmide jaoks. Seda kõike troonis LCD-teler, mis ühendatud Samsungi Blu-ray mängijaga. Super! Ent lähemale astudes hakkas mulle tunduma, et pildis on kahtlaselt palju müra. Otsustasin asja lähemalt uurida ja kaesin teleka taha ning mulle avanes selline pilt:pole midagi imestada, et pildis olid häired sees. Kullakallid kliendid vaatavad ju HDTV asemel tavalist PAL-pilti, sest selline saast analoogkaabel lihtsalt pole suuteline kõrglahutusega videot edastama. Kui juba mitmete tuhandete eest tehnikat üles seada, siis võiks veel nelikümmend eurot ühe HDMI-kaabli jaoks ka leida, mis nii pilti kui heli digitaalselt edastaks. Vastasel juhul: tere tulemast DVD-kvaliteet!

Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker