12. mai 2007

Pioneeri uued plasmatelerid reaalsusele lähemal

Pioneeri Euroopa saidile on ilmunud uhke reklaam maailma parimate plasmatelerite kohta. Kuigi iga tootja väidab, et tema vidinad on maailma parimad, siis uute pildikastide andmeid vaadates peab tunnistama, et Pioneeril on seekord õigus ülbitseda.

Uued mudelid

Juunis ja septembris peaks poelettidele saabuma kaks seeriat Pioneeri kaheksanda põlvkonna plasmatelereid ja ma loodan, et ka ekraane. Juunis saabuvad XGA resolutsiooniks tituleeritud telerid eraldusvõimega 1,365 x 768 ja 1,024 x 768 tavapärastes suurustes 42 ja 50 tolli (vastavalt 107 ja 127 cm) ning uskuge või mitte, naturaalse kontrastsusega 16000:1! Siin ongi asja tuum. Ei ole mõtet mainima hakata, et senised Pioneeri ja Panasonicu plasmaekraanid on olnud kontrastsusega 3000:1 ja 4000:1, märtsis avalikustatud Panasonicu uue põlvkonna telerid on kontrastsusega kuni 6000:1, LCD ei jõua isegi sinna ligilähedalegi. Asi läheb veelgi paremaks, septembris paiskab Pioneer müüki tippmudelid suurusega 50 ja 60 tolli (152 cm), mis näitavad täiskõrglahutusega pilti (1920x1080) ja mille kontrastsuse näitaja on 20000:1!

Projekt Kuro

Kuro tähendab jaapani keeles musta. Uued ekraanid on ümbritsetud vaid õhukese musta klaasraamiga. Pioneeri jaoks on must oluline, sest valmidus näidata musta ja mitte valgust või värvide peegeldust tähendab ühtlasi valmidust esitada kogu värviskaalat. Seetõttu saavutasid insenerid lahenduse, millega suurendatakse kontrastsust varasemate ekraanidega võrreldes 80%. Ehk siis, must on nüüd 80 korda mustem. LCD-telerite omanikud peavad kahjuks leppima mustaga, mis tegelikult on hall. Kõrge kontrastsus tagab aga selged varjundid ja kirkad värvid. Just seetõttu jõudis Pioneer 1991. aastal alustatud erinevate tehnoloogiate uurimisel järeldusele, et arendamiseks ainuvõimalik on plasmatehnoloogia, kuna plasma kiirgab loomulikult punast, rohelist ja sinist (RGB), mis on tänase värviskaala alus.

Tehnilised uuendused

Lisaks mustemale mustale tulevad osad mudelid müüki Digital Colour Filter III Plus tehnoloogiaga, mis väidetavalt võimaldab kõige täpsemat värvide taasesitust võrreldes teiste saadaolevate tarbijateleritega. Samuti kuulub uuenduste hulka inseneride poolt intelligentseks heleduse kontrolliks tituleeritud Optimum Mode, mis töötleb pilti näiteks vastavalt sellele, kas jalgpallimäng, mida vaatate, toimub öösel või päeval ja kas ruum, kus vaataja asub, on hele või pime.

Mida veel?

Pioneer reklaamib uusi telereid koos uue Blu-ray mängijaga BDP-LX70, mis saabub müüki juunis. Põhifunktsioonide hulka kuulub Pioneeri plasmateleritega ühilduv 1080p eraldusvõime ja pildiesitus 24 kaadrit sekundis. Lisandunud on ka kadudeta Dolby TrueHD helivormingu toetus, samuti DLNA tugi (DLNA on koduse arvutivõrgu vahendusel toimiv süsteem, mille abil saab näiteks WMA-vormingus faile koduarvutist voogedastuse teel mängijasse saata) ja see mudel on varasemaga võrreldes nii geniaalne, et oskab ka CDsid mängida. Tõepoolest. Aga pikemalt pole vist mõtet antud pleieril peatuda, sest pressiteate lõpus on lakooniline lause, mille kohaselt Pioneer kavatseb selle mudeli peagi uuemaga asendada. Kes küll ostab seadme, mis kuulub väljavahetamisele juba enne müüki tulekut???


Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker