28. mai 2007

HDTV katsetamine Eestis

Ka Eestis ollakse peagi valmis kõrglahutusega televisiooni katsesaateid edastama. ETV ja AS Levira sõlmisid koostööprotokolli, mille kohaselt on poolte eesmärk leida Eesti oludes optimaalsed tehnilised lahendused HDTV kvaliteedis programmi tootmiseks ja vaatajani edastamiseks. Sideamet on eraldanud sagedused HDTV saadete maapealseks edastamiseks, katseprojekti raames näidatakse saateid Tallinnas ja Valgjärve mastist. Ehk juba sügisest alates on võimalik kolme testkanali, sealhulgas ETV edastamine. Kuuldavasti hakatakse kasutama resolutsiooni 720p ja eraldi kõrglahutusega materjale salvestama ei hakata, vaid nn konverteeritakse olemasolevat pilti PAL formaadist üles. Euroopa olemasolevad HDTV telekanalid kasutavad valdavalt 1080i formaati.

Ma küll arvan, et selline upconvertimine võib tarbijat pigem eksitada, sest tegu ei ole siiski tõelise kõrglahutusega pildiga. Loodetavasti näidatakse muuhulgas ka tõelist HD pilti. Samasugust poolikut lahendust kasutavad pahatihti ka Saksa HDTV telekanalid ProSieben ja Sat1, edastades olemasolevat SDTV pilti upconverdituna. Seevastu Ühendkuningriigi riigitelevisioon BBC on otsustanud näidata üksnes rangetele standarditele vastavat kõrglahutusega pilti.

Uudis rõõmustab kindlasti ka tuhandeid laiekraaniga HD Ready televiisorite omanikke, sest HDTV standard näeb ette 16:9 küljesuhtega pildi edastamist. Eesti telekanalid edastavad seni jätkuvalt telepilti aspektis 4:3, vastupidiselt Soome kanalitele ei lülitata pilti isegi siis laiekraani edastusele ümber kui saated on 16:9 formaadis salvestatud. Vaataja jaoks tähendab see pakse musti raame pildi ümber.

Pildil: hetkel TV3 näidatav paistab sellisena 4:3 küljesuhtega pildikastide omanikele. Laiekraaniga telerist vaadatuna lisanduvad veel mustad raamid vasakul ja paremal...

Kommentaare ei ole:

 
eXTReMe Tracker