4. dets 2007

Rohkem HDTVd!

Euroopa on vaikselt HDTVd avastamas, viimasel ajal toimub üha enam toredaid arenguid. Üks nendest on uute telekanalite lisandumine. Satelliidi vahendusel, kaabelvõrkudes, maa peal. Kuigi sajakonna kanalini (nagu Ühendriikides) veel niipea ei jõuta. Tasuta HDTV kanalite arv satelliidi vahendusel on aga endiselt lausa eriliselt nutune.

Edumeelseimad on taas inglased, kuu algusest hakkas täisprogrammiga tööle BBC HD, kanal, mis näitab BBC erinevaid saateid ja filme. Satelliidi kaudu telekanalite edastamine on üha populaarsem, brittide jaoks käivitub tuleva aasta märtsis Freesat - tasuta telekanalid satelliidi vahendusel. Ei tasu unustada, et alles mõned aastad tagasi nägid inglased ka BBC kanaleid üksnes SKY tasulises paketis. Nüüd on aga ka Channel 4 ja ITV lubanud Freesati kaudu omad kanalid käiku lasta. Samal ajal lubab SKY lisada veelgi kõrgmeelelahutust, läbirääkimised Voom HD kahe kanali käivitamiseks on väidetavalt lõpufaasis, see tõstaks SKY kõrglahutusega kanalite arvu kolmeteistkümneni. Seega võib lähikuudel 28,2E pealt edastatavate HDTV kanalite arv kasvada vähemalt kuueteistkümneni.

Prantsusmaalgi testitakse HDTVd agaralt. Canalsat maksupaketis on nüüd lausa seitse HDTV kanalit (TF1, M6, NatGeo HD, CineCinema Premier, 13me rue, Disney Cinemagic) 19,2 E pealt. 5W peale on eksinud ka Arte HD. Lisaks lubatakse TF1 järel järgmisena teise prantsuse riikliku telekanali France2 HDTVle üleminekut.

Ka poolakad ei maga, uusi telekanaleid lisandub nagu seeni pärast vihma: koos uue Nonstop Kino HDga kokku edastatakse 13E pealt juba üheksat HDTV kanalit (so Sport HD, nSport HD, NatGeo, Discovery, TVN, Canal+Film, Rete4, MGM HD).

Kaheksat HD-kanalit näidatakse ka Skandinaavia Canal+ paketis, sealhulgas Rootsi TV4.

Šveits käivitas eile kell 10 oma HD-telekanali HD Suisse. SRG SSR uus telekanal kasutab formaati 720p/50i ja näitab Šveitsi kolme riigikanali programme. Kavakohaselt lähevad kõik Šveitsi riiklikud telekanalid HDTVle üle aastal 2012, standardtelevisiooni (SD) laiformaadile 16:9 on juba üle mindud.

Hädiseks on jäänud Saksamaa, kus mõni aeg tagasi käivitati lausa kampaania HDTV Jezt!, milles nõutakse, et riigitelekanalid ARD ja ZDF alustaks HDTV regulaarsaadete edastamist enne plaanijärgset 2010. aastat. Seni on sakslased keskendunud 16:9 formaadile üleminekule, viimaste seas peaks ka RTL, VOX ja n-tv tuleval sügisel 4:3 edastused lõpetama. Isegi Saksa maksu-tv operaator Premiere ei tunne HDTV vastu suuremat huvi, "paketti" kuulub endiselt üksnes kaks kanalit. Tasuta saavad sakslased vaadata kolme kanalit Pro 7 HD ja Sat1 HD ning Anixe HD.

Canal Plus Spain alustab uuel aastal HDTV katsetustega, Canal Plus Alta Definicion läheb käiku Canal+ platvormil 19,2 E pealt, nii saavad ka hispaanlased HDTVd sati vahendusel kogeda.

MTV Benelux lükkas täna käima ka Euroopa esimese HD-muusikakanali TMF HD. Esialgu saab seda küll näha ainult Belgia Interkabeli kaabelvõrgu vahendusel, loodetavasti edaspidi ka mujalt.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Meeldiv näha, et ka vanal mandril hakkavad asjad vaikesel HD poole liikuma!
Nüüd jääb vaid üle oodata millal ka Eestis (ametlikult) HD kanaleid vaatama saab hakata.
Antud hetkel on kõik kohad HD ready ja full HD telekate reklaame täis ning inimesed ostavad neid enamasti teadmata, et kohalikud teenusepakkujad roojastavad nende kalleid ekraane ikkagi viletsa SD pildiga :)

HD Vader ütles ...

Jepp, Times'is ilmus lausa artikkel, kus hoiatatakse inimesi, et nad ei ostaks liiga hea resolutsiooniga telereid :)

Anonüümne ütles ...

Tänud HD Vaderile hea töö eest HD arengute kajastamisel!

Kui võimalik siis võiks anda ka täpsemat infot Eesti olukorra kohta.
Kas kohalikud operaatorid pakuvad HD kanaleid?
On neil plaanis lähiajal hakata neid pakkuma?
Mis HD DVD ja Blu-ray mängijad on Eestis müügil ja mis hinnavahemiks?
Palju maksavad nende plaadid?
Kuidas on olukord plaadivalikuga?
Kas Videoplanetil on plaanis hakata laenutama HD formaadis filme?
(viimane küsimus on minu meelest väga oluline, sest paljud pole nõus maksma üle 500 krooni filmi eest, mida vaadatakse paar korda, aga 100 krooni laenutamise eest oleks kindlasti ok).

Edu!

HD Vader ütles ...

Aitüma heade mõtete ja soovide eest!

 
eXTReMe Tracker