13. aug 2007

HD-plaatide regioonikood

Teadupärast võeti DVD-plaatide juures filmitööstuse survel kasutusele regioonikoodid (tarbijasõbralik tõlge ingl k sõnast region code), et vältida filmide müüki piirkondades, kuhu antud toode pole mõeldud. Kuigi filmistuudiod lootsid selle abil reguleerida väljalasete aega, sisu ja hinda, siis praktikas kukkus maailma kuueks regiooniks jagamine haledalt läbi. DVD-mängijate tootjad leidsid (ilmselt müüginumbreid silmas pidades) kasulikuma olevat valmistada ka regioonivabu pleiereid ja seetõttu ei ole erinevate, nt USAst (regioon 1) või Jaapanist (moodustab koos Euroopa Liiduga regiooni 2) soetatud DVDde vaatamine probleem ka näiteks Austraalias (regioon 4). Regioonivabad pleierid pole miskipärast levinud ainult Saksamaal, kus varmalt 2. piirkonnakoodiga pleiereid turustatakse.

Kuna kõrglahutusega HD-pleieri ostmine tõuseb üha enam päevakorda, siis võiks ühe argumendina kaaluda ka "regioonivabadust". Nimelt on HD DVD ristiisa Toshiba teatanud, et HD DVD-mängijates regioonipiirangut kasutusele ei võeta ja seetõttu saab suvalisest kohast ostetud HD DVD filmi mängida ükskõik millisest riigist hangitud pleieriga.

Teisiti on lugu Blu-ray'ga. Nagu teada, on selle patroon Sony ka suur filmitootja, mistõttu pole imekspandav, et regioonikood on Bu-ray spetsifikatsioonis sees. Regioonideks jagamine on küll sedakorda muutunud, mõnevõrra õppust on võetud ja regioone on alles kolm: A, B ja C. Blu-ray A regiooni jagavad nüüd kogu Ameerika ja Koread, Kagu-Aasia ning Jaapan (mis sest, et DVD puhul on Jaapan Euroopaga koos!), Euroopa on B regioon, kuid koos Aafrika, Lähis-Ida, Austraalia ja Uus-Meremaaga. C Regiooni moodustab filmitootjate jaoks nö kolmas maailm: Venemaa, India ja Hiina.

Praktikas on asjad aga üksjagu hämaramad. Hakkasin uurima, et kas Euroopa Blu-ray mängijas oleks võimalik mängida näiteks USAs müüdavat Almodovari filmi Volver, mida Euroopas seni välja antud ei ole. Tuli välja, et regioonikoodi kasutavad seni üksnes osad filmitootjad, mistõttu teatavaid filme on siiski võimalik ka suure lombi tagant tellida. Kuid milliseid? Senise info kohaselt ei tasu tellida Fox'i Blu-ray filme, need on lukus märkega A. Kõik Warneri ja Paramounti plaadid on seevastu ilma regioonikoodita, samuti Lionsgate plaadid, välja arvatud üks (Crank). Disney on tervitatavalt lisaks A regioonile hakanud välja andma plaate märkega A B C.

Lisaks sellele on tänaseks teada, et suurem osa kindla regioonimarkega plaate ei ole tegelikult lukus (region locked), mistõttu mängivad ka teise regiooni pleierites. Kuna Volver on välja antud Sony poolt ja osad Sony plaadid on märkega A ning mõned ilma, siis ei saanudki ma lõplikku selgust, kas antud A regiooni film Euroopa mängijas mängiks või mitte.

Vastavasisulistest foorumitest on leida jutte, et ka Blu-ray regioonikood on tarkvarapõhine, mis tähendab, et selle kontrollimist nõutakse sarnaselt DVDga pleierilt ja seepärast on võimalik leida workarounde. PowerDVD kasutajate jaoks liigub ringi juhendeid Windowsi registrivõtmete muutmiseks, mis pidavat aitama.

Kokkuvõtteks võib nentida, et regioonivabadust oluliseks pidavad võivad rahumeeli HD DVD formaadi valida. Kuidas Blu-ray teiste regioonide plaatide vaatamine edaspidi välja hakkab nägema, see sõltub eeskätt filmitootjate järjepidevusest ja pleieritootjate lahkusest. Eks aeg annab arutust.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tervitus. Suur küsimärk minu peas on aga see: kas mõeldud Blu-Ray mängija pirtsutab ka regioonitähistusega DVD-sid mängides või mitte? Teisisõnu, kui mul on B-regiooni Blu-Ray mängija, kas saan seal nt. 1 regiooni DVD-d mängida, või piirdub asi 2 regiooni omaga?

HD Vader ütles ...

Ei ole praktikas proovida saanud, aga kui ma õigesti mäletan, siis olen mõnel Blu-ray mängijal tagaküljel näinud märget A ja DVD 1 ehk siis piirangud peaks kehtima ka DVDde mängimisel. Foorumitest on lugeda, et Panasonicu ja ehk ka Samsungi Blu-ray mängijaid peaks saama koodide sisestamisega regioonivabaks muuta, tõsi küll ainult DVDde osas.

 
eXTReMe Tracker